Subsidie

Prof. dr. M. C. Zillikens

Foto: Levien Willemse

Osteoporose

Alle subsidies

Rol van glycaton end-products en AGE-remmers

€ 398.675

Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

Effect methylglyoxal (een voorloper van AGEs) op de menselijke botaanmaak cellen (osteoblasten) in het laboratorium

AGE lezer

Inmiddels zijn de eerste experimenten in ons laboratorium voor calcium en botstofwisseling verricht in humane osteoblasten (botvormende cellen). De toevoeging van methyglyoxal, een voorloper van AGEs, aan de osteoblastenkweek lijkt een remmend effect te hebben op de differentiatie, proliferatie en functie van deze botcellen, hetgeen zou kunnen wijzen op een schadelijk effect van de AGEs op de botaanmaak. Door COVID-19 hebben deze experimenten een tijdje stilgelegen maar zijn inmiddels weer hervat. De effecten van toediening van AGEs konden worden tegengegaan door toediening van de AGE-remmer aminoguanidine. Dit artikel is inmiddels gepubliceerd het tijdschrift Bone.

Geen verband tussen huid AGES en de Kellgren en Lawrence score

Omdat AGEs zich ook in kraakbeen verzamelen en daar schade kunnen aanrichten onderzochten wij een relatie tussen huid AGEs en artrose. Wij vonden geen verband tussen huid AGES en de Kellgren en Lawrence score, een maat voor de ernst van artrose. Wel vonden wij dat huid AGEs geassocieerd waren met een hogere prevalentie van een knie of heup prothese bij vrouwen. In een kleine subgroep van 100 vrouwen met een MRI van de knie vonden wij ook een trend tussen huid AGEs en meer kraakbeenverlies maar door de kleine aantallen kunnen wij hier geen harde conclusies aan verbinden. Een artikel hierover is inmiddels gepubliceerd in het tijdschrift Osteoarthritis Cartilage.

Veroudering

 

Relatie tussen inname van AGEs met de voeding en een relatie met sarcopenie en frailty (kwetsbaarheid)

Vanwege de gevonden verbanden tussen huid AGEs en sarcopenie en frailty onderzochten wij of inname van AGEs met de voeding ook hiermee geassocieerd is. Wij vonden dat mensen die meer AGEs inname met hun voeding een hogere prevalentie hadden van sarcopenie maar niet van frailty. Dit artikel is inmiddels gepubliceerd in het tijdschrift Bone

Professor M. C. Zillikens
December 2022

De rol van advanced glycation end-products en AGE-remmers in osteoporose

Contact
Rut Hausherr Kruidenier (mevr.)
Jaap Schouten Foundation
Bestuurslid en Secretaris
Tel 010 846 45 34
rhk@schoutenfoundation.org