Subsidie

Prof. dr. ir. C. P. G. M. de Groot

Foto: Levien Willemse

Osteoporose

Alle subsidies

Impact van de verhouding, plantaardig en dierlijk eiwit op de botgezondheid van ouderen

€ 479.551

Wageningen University & Research Wageningen

Osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, vormt een bedreiging voor het onafhankelijk kunnen blijven functioneren op hogere leeftijd.

Leefstijlinterventies kunnen een belangrijke rol spelen bij de preventie van osteoporose. Zo hebben bewegen, calcium, vitamine D en kalium een positieve invloed. Eiwitten lijken ook een positieve invloed te hebben op de botgezondheid, maar dit moet nog beter worden onderzocht.

Momenteel vindt er een eiwittransitie plaats: de bevolking wordt gestimuleerd om dierlijke eiwitbronnen uit te wisselen tegen plantaardige eiwitbronnen. Wat deze verschuiving betekent voor de botgezondheid van ouderen, is nog onduidelijk. Er is nog niet veel onderzoek naar gedaan, maar er zijn aanwijzingen dat veganisten en vegetariërs een verhoogd risico op fracturen hebben.

Niemand weet nog

  • of een verhoging van de eiwitinname (naast training) leidt tot een hogere botmassa en of dit verschilt tussen ouderen met of zonder mobiliteitsproblemen. (VOILA)
  • wat het verschil in effect is tussen een plantaardig versus dierlijk eetpatroon op de botgezondheid van ouderen. (Regiodeal)
  • of er een verschil bestaat in het effect van een plantaardig versus een dierlijk eetpatroon op de eiwitsynthese van weefsels in de knie. Dit willen we onderzoeken bij ouderen die een electieve knieoperatie ondergaan. (KneeT-vegan)
Wij willen dus onderzoeken wat het effect is van totaal, plantaardig en dierlijk eiwit op de botgezondheid bij ouderen.

Professor C. P. G. M. de Groot

 

Impact van de verhouding, plantaardig en dierlijk eiwit op de botgezondheid van ouderen

Contact
Rut Hausherr Kruidenier (mevr.)
Jaap Schouten Foundation
Bestuurslid en Secretaris
Tel 010 846 45 34
rhk@schoutenfoundation.org