Subsidie

Prof. dr. G. J. L. H. van Leenders

Foto: Levien Willemse

Urologie

Alle subsidies

Implementatie van cribriforme groei voor optimale stratificatie en behandeling van prostaatkanker patiënten

€ 227.903

Prof. dr. G. J. L. H. van Leenders

Prostaatkanker is de meest voorkomende kwaadaardige ziekte bij mannen. Het klinisch beloop en de behandeling van prostaatkanker hangt sterk samen met specifieke kenmerken van de ziekte onder de microscoop.

Eerder hebben we aangetoond dat prostaatkanker dat microscopisch lijkt op “gatenkaas” (zgn. cribriform patroon) een belangrijke voorspeller is van het beloop van de ziekte. In het huidige project zullen we bepalen hoe we met deze nieuwe kennis de zorg van prostaatkanker patiënten in de praktijk kunnen verbeteren.

Update December 2022: 

In dit project, dat nu 4 maanden bezig is, gaan we onderzoeken hoe we beter kunnen voorspellen hoe prostaatkanker zich gedraagt door informatie die we microscopisch zien onder de microscoop toe te voegen aan de bestaande prostaatkanker gradering. Hiervoor is het nodig dat we beschikken over meerdere grote (geanonimiseerde) onderzoeksgroepen van prostaatkanker patienten met langdurige follow-up. We gaan hiervoor 4 grote groepen van mannen met prostaatkanker gebruiken. In de eerste maanden hebben we de follow-up van 854 mannen die in het Erasmus MC een prostaat operatie ondergingen helemaal up to date gemaakt. Daarnaast zijn we bezig een 2e en 3e onafhankelijke groep mannen die biopten en een operatie hebben ondergaan te verzamelen en de pathologische eigenschappen in detail opnieuw te beoordelen. We verwachten dat we in het eerste kwartaal van 2023 al de eerste uitslagen hebben om de huidige prostaatkanker gradering te verbeteren.

Prof. dr. G. J. L. H. van Leenders