Subsidie

Prof. dr. G. J. L. H. van Leenders

Foto: Levien Willemse

Urologie

Alle subsidies

Cribriforme groei in prostaatkanker: van beter begrip naar goede diagnose

€ 297.079

Prof. dr. G. J. L. H. van Leenders

Prostaatkanker is de meest voorkomende kwaadaardige ziekte bij mannen. Het klinisch beloop en de behandeling van prostaatkanker hangt sterk samen met specifieke kenmerken van de ziekte onder de microscoop.

Eerder hebben we aangetoond dat prostaatkanker welke microscopisch lijkt op “gatenkaas” (zgn. cribriform patroon) een belangrijke voorspeller is van het beloop van de ziekte. In het huidige project zullen we onderzoeken waarom cribriforme groei zo belangrijk is door te kijken naar de onderliggende DNA afwijkingen. Met deze kennis kunnen we prostaatkanker patiënten in de toekomst nog beter helpen.

Update december 2022:

Met de aanstelling van een enthousiaste promovenda zijn we op 20 juni 2022 gestart met het onderzoeksproject waarbij we onderliggende moleculaire afwijkingen in agressief cribriform prostaatkanker in kaart zullen brengen. In de eerste 4 maanden hebben we geschikte patiënten geïdentificeerd om de analysen op uit te voeren en nu zijn we inmiddels al bezig met de eerste DNA analysen. Omdat we mogelijke interessante afwijkingen zullen gaan controleren in een onafhankelijke groep mannen met prostaatkanker, zijn we een techniek aan het opzetten om drie-dimensionaal de aanwezigheid en locatie van interessante eiwitten specifiek voor cribriforme groei in weefsels te analyseren.

Prof. dr. G. J. L. H.  Van Leenders

De onderliggende DNA - afwijkingen bij cribriforme groei in de prostaat

Contact
Rut Hausherr Kruidenier (mevr.)
Jaap Schouten Foundation
Bestuurslid en Secretaris
Tel 010 846 45 34
rhk@schoutenfoundation.org