Award

Speaksee

v.l.n.r.: Joop Heijenrath (strategisch en commercieel adviseur), Jari Hazelebach (medeoprichter), Luuk van Barneveld (CCO)
Foto: Levien Willemse

Jaap Schouten Award

Alle awards

Gesproken woorden worden automatisch als tekst naar monitors verzonden

Op 26 april 2022 heeft de Jaap Schouten Foundation de Jaap Schouten Award 2020 uitgereikt aan Jari Hazelebach en Marcel van der Ven, de Co-Founders van de in Rotterdam gevestigde start-up Speaksee voor voor de ontwikkeling van een ‘minimum viable product’ (MVP), dat gesproken woorden automatisch als tekst in de vorm van ondertitels naar monitors verzendt. Deze functie, genaamd Speaksee AutoCaption, maakt het voor dove en slechthorende mensen mogelijk om aan digitale bijeenkomsten deel te nemen.

Impressies van de feestelijke prijsuitreiking:

 

Vanwege de Covid 19-crisis is van thuis uit werken de norm geworden. Dit betekent dat bijna alle communicatie digitaal plaatsvindt, hetgeen zeer problematisch is voor doven en slechthorenden, omdat zij een en ander niet kunnen volgen. Met de nieuwe feature, die spraak omzet naar tekst op het beeldscherm van de dove/slechthorende tijdens een digitale vergadering, kan er weer volwaardig worden geparticipeerd in het werkleven op afstand.

Speaksee werd in 2017 opgericht door Jari Hazelebach en Marcel van der Ven, geïnspireerd doordat beide ouders van Jari doof zijn. Inmiddels heeft de in Rotterdam gevestigde start-up nu een team van ingenieurs in dienst.

De oplossing voor digitale vergaderingen genaamd Speaksee AutoCaption is ontwikkeld in navolging van de Speaksee Microphone Kit, een systeem van microfoons dat spraak in real-time omzet in tekst, zodat dove of slechthorende mensen op hun smartphone, tablet of laptop kunnen lezen wat er wordt gezegd in een fysieke bijeenkomst. Elke microfoon heeft zijn eigen kleur, die overeenkomt met de kleur waarin datgene wat gezegd wordt, wordt getranscribeerd. Tijdens groepsgesprekken kunnen maximaal negen microfoons worden gebruikt.

Verdere informatie website SpeakSee.

Meer awards

COMPaRE

De derde Jaap Schouten Award ging naar uroloog Bertil Blok en zijn team… Lees meer

Anouk Foundation

Creëren van een kindvriendelijke sfeer in het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, Utrecht… Lees meer